Co to są te pliki?
Pliki .wad - odpowiadają za tekstury/ obrazki, które przez zwykły program graficzny nie da się ich otworzyć, są one tak jakby zbiorem tekstur.
Pliki .gcf - znajdują się w nich inne pliki i foldery np. models, sprites itp., dzięki tym plikom nie mamy tak dużo tych folderów w folderze "cstrike (_polish)" (chyba, że mamy NS'a albo starsze wersje Csa).
Teraz zastanawiasz się, po co nam otwieranie tych plików?
Może Ty się tym nie interesujesz, ale ja bardzo lubię się bawić w edycję różnych plików, lubię oglądać "tajemnicze pliki". Bardzo długo szukałem programu, który otwiera pliki rodzaju .wad, więc może Wy też szukaliście i teraz daje wam to "jak na tacy". Sam szukałem, a później się okazało przypadkowo, że mam taki program na komputerze.
Wszystkie pliki, które program otwiera:
Cytat
.bsp
.wad
.xzf
.ncf
.pak
.vpk
Dobra, więc przejdźmy jak otworzyć te pliki.
1. Najpierw musimy ściągnąć i zainstalować program GCFScape. Ściągamy go z załącznika (na dole).
2. Rozpakowujemy archiwum i instalujemy program, ale (chyba) w 3. punkcie wyświetli nam się takie coś:
screen.jpg 33,6 KB
41 Ilość pobrańNajlepiej zaznaczyć wszystko, aby więcej plików różnego rodzaju moglibyśmy otworzyć.
3. Po instalacji uruchamiamy program.
4. Jeżeli chcemy otworzyć plik .gcf, to znajduje się on w folderze:
C/ Program files/ Valve/ Steam/ SteamAppsPlik .gcf odpowiadający za naszego CSa to plik "counter-strike.gcf".
5. Po podwójnym kliknięciu ukaże nam się co w tym pliku się znajduje.
6. Teraz możemy bawić się, w szukanie różnego rodzaju plików/ folderów. Jeżeli jakiś plik/ folder chcemy wyjąć na pulpit klikamy prawy przycisk myszy i wybieramy "Extract" i wybieramy gdzie ma się nam zapisać plik.
Z plikami .wad jest podobnie- po jego otworzeniu w programie ukażą nam się obrazy, które znajdują się w tym pliku.
Mam nadzieję, że chociaż trochę Wam to przybliżyłem :>
Copyright @ Grajkownia.com
Załączone pliki
Użytkownik ~Karol edytował ten post 18:43:15 - 13.01.2011

Do góry