Jak ja widze TE wasze poradniki to mi się śmiać chce, czemu? Bo piszą je ludzie którzy nie mają pojęcia o Modzie na którym grają. Nekromanta, jest klasą typowo TVT (Team vs Team) bo jest dobrą pomocą dla drużyny (wskrzesza). Jednak zapominają ludzie o najważniejszym atucie tego moda który jest inspiracją z kultowej gry blizzarda czyli o statach. Pierw chciałbym to rozważyć aby pokazać wam (uświadomić) jak duże możliwości daje TEN mod. Otóż oferują nam 4 rodzaje statystyk które każde ma specjalne zastosowanie:
- Inteligencja : Zwiększa ilość Hp wskrzeszanych ludzi (bazowe z 0 pkt. daje 25hp), zwięszka DMG z itemów lub ulepsza zastosowanie i nie wiem bo nie gram tą klasą czy hp odzysk z ciał wroga/ Szybszy czas wskrzeszania..
- Siła : Zycie
- Zreczność: Redukcja obrażeń
- Zwinność: Speed jak i redukcja od obrażeń magicznych czy też z itemów
To jest podstawowa informacja dla każdej klasy inteligencja wspiera atut danej klasy poprzez przyśpieszenia efektu ładowania paska czy zwiększając atut o większą ilość x od bazowej ilości.
A reszta jest w miare czytelna

I teraz przy rozkładaniu stat właśnie myślimy jak rozkładać do naszego trybu gry.
Bo jeśli chcesz raszować to nie będziesz efektywnie wskrzeszał ( taka prawda) bo człowiek co ledwo "ożywiony" wstanie ma 25hp i jest na strzała.. więc za dużo nie pomożesz teamowi a możesz wkurzyć tylko typka który ożył ,ponieważ może zginąć więcej niż 1 raz w rundzie (A kto by się nie wkurzył ;p?) No to przy takim trybie gry zakładasz full w siłę co też nie jest sensowne bo dużo Hp nie daje Ci gwarancji że dłużej będziesz grał.
Kolejną wskazówką moge wam dać listę obrażeń z broni liczony w HS`ach:
- AK/M4 (+/- 140 dmg)
- Awp (260/440 -centralny strzał w łeb)
- Nóż (65-lewy head czyli piszę że w głowę lecz obrażenia są jak w ramie, 260 perfekt head , 630-780 z tyłu głowy największe dmg w grze i cięzko trafić)
To są podstawowe informacje które wyniosłem z gry ,więcej broni jak ich obrażeń nie znam gdyż gram klasą Ninja więc tylko mam nóż
Dodatkową informacją którą mało osób zna a Ja jako doświadczony gracz Diablomoda (bo tylko na tym modzie gram od 4 lat z hakiem) mogę wam podać.
Jeśli ktoś grał w Diablo II / D2 LOD wie że grając "duele" ubiera się w itemy pod progi DR (Damage reduction), wprawdzie już ich nie pamiętam bo matko kiedy to było ;p ,lecz tutaj wychaczyłem przy rozwijaniu postaci najoptymalniejsze progi redukcji w stosunku do rozdawanych pkt.
Dzieląc je na 3 podstawowe kategorie:
- 15pkt w zręczność = 30% redukcji
- 28pkt = 40% redukcji
- 45= 45% redukcji
No i jak jest max 47% to wiadomo 4 próg czyli all w zręczność. Jednak tutaj ograniczyli do 45.
I teraz dla przykładu statystycznie podam wam fight przy statach w all sile ,a sila+zreczność.
Dla przykładu 1 strzal w głowe AK (140 dmg)
Ofiara strzału necro niech będzie 15 lvl:
15lvl=30 pkt
30pkt siły = 60 hp
Necro 170 hp strzał -140 = 30hp zostaje (czyli już prawie leżysz)
Teraz z progiem DR
15lvl= 30 pkt
15siła= 30 hp
15 zręczność = 30% redukcji
Necro (140 hp)+ 30% redukcji, strzał -(140-140*0,3=42; 140-42=98) = 140-98= 42 hp zostaje (też nie za wiele ale to jest dopiero 15 lvl)
Jak widać rozkładanie stat jest bardzo istotne , przy tym samym założeniu mamy "więcej" hp niż przy tym co wypisał nam koleś w poradniku.
Więc jak raszujesz to grasz na zasadzie PVP czyli lecisz na spartana

i takie rozwijanie stat się Tobie przyda.
Jednak jak grasz na wskrzeszanie czyli TVT musisz też uwzględnić pkt w inteligencje przez co masz trochę słabszą postać ale bardziej pomocniczą dla drużyny. Jeśli grasz sposób 2 to nie rasz ,ani z tyłu bo doświadoczny Ninja (czyt. JA

) raszując często mogę dojść do respa zanim ruszy wrogi team w naszą strone i jeśli "wsparcie" masz przed sobą to kto Obroni twoje plecki

?? Więc taki necro powinien iść w środku żeby miał wsparcie z "zaplecza" jak też żeby nie pchał się pierwszy do odstrzału
Progi jak i staty to podstawowa informacja dla każdej klasy i sam więdząc jakim typem grasz ,tak powinneś dopasować staty pod grę.
Myślę że pomogłem jeśli TAK ,to się cieszę że nie zmarnowałem czasu by się rozpisać
P.S Sorry za błędy wynikające z ort. bądz znaków polskich /znaków interpunkcyjnych (Pisząc tyle człowiek się za bardzo nie zastanawia

)
Z poważaniem
ShiFt