Skocz do zawartości

Nazwa serwera cs IP Status Sloty Host Połącz
Serwer CS 1.6 FFA 193.33.177.19:27076 Serwer CS 1.6 Non Steam FFA 26 Pukawka Serwer CS 1.6 FFA
Serwer CS 1.6 ZOMBIE MOD 31.186.83.163:27226 Serwer CS 1.6 Non Steam ZOMBIE MOD 26 Pukawka Serwer CS 1.6 ZOMBIE MOD
Serwer CS 1.6 DIABLO MOD 193.33.177.12:27121 Serwer CS 1.6 Non Steam DIABLO MOD 23 Pukawka Serwer CS 1.6 DIABLO MOD
Serwer CS 1.6 GUNGAME 193.33.177.34:27081 Serwer CS 1.6 Non Steam GUNGAME 18 Pukawka Serwer CS 1.6 GUNGAME
Dołączona grafika

Grajkownia wita!

Witaj na Grajkownia.com - najlepsze serwery cs 1.6

Nie będziemy Cię ściemniać superlatywami czy obietnicami abyś tylko się zarejestrował, zamiast tego dostaniesz suche fakty:
  • Istniejemy ponad 3 lata. Mamy swoje tradycje oraz ugruntowaną pozycję, dzięki czemu masz pewność, że każda minuta, która poświecisz na Grajkowni nie zostanie zmarnowana 'upadkiem' sieci.
  • Posiadamy klimatyczne serwery cs 1.6, bazę ponad 1200 pluginów, modów i poradników do których otrzymasz pełny dostęp po rejestracji.
  • Rejestracja zajmie Ci maksymalnie 12 sekund. (sprawdzone!)
Jeśli to Cię nie przekonuje to zapoznaj się z opiniami innych użytkowników Grajkowni, które znajdziesz w TYM dziale.
Guest Message by DevFuse

[Poradnik] Jak dobrze grać w CS'a?

- - - - -

• Nie możesz odpowiedzieć
14 odpowiedzi w tym temacie

Owen

Hajt

• Grajek
  • PipPipPipPipPip
  • 202 postów
Broń.

CT (counter-terrorist) - najczęściej wybierają M4. Jest to bardzo dobry i celny karabin. Można założyć tłumik, który co prawda obniża trochę jego celność ale strzelamy cicho. Tłumik najlepiej zakładać gdy kampimy (zwłaszcza w ciemnych miejscach) lub gdy od wroga dzieli nas duża odległość i zamierzamy go zaskoczyć (zanim się kapnie skąd zostaje ostrzeliwany powinniśmy zdążyć go sprzątnąć). Warto dodać, iż broń ta nadaje się do strzelania w biegu ale bez tłumika, ponieważ z tą opcją miałaby ona zbyt duży rozrzut i trudno było by trafić przeciwnika. Jeśli już zamierzamy strzelać biegnąć, strzelajmy max po 2 strzały, a najlepiej pojedynczo, chyba że przeciwnik jest blisko (wtedy możemy sypać w niego ołowiem).

Terroryści - (zazwyczaj) AK47 = kłopoty (gdy gracz jest dobry). Kałachy mają 3 świetne zalety: są tanie, celne i posiadają dużą moc rażenia (strzały zabierają dużo HP i niestety więcej niż M4). Mają też wady: odnośnie celności; są celne ale tylko pierwsze max 3 strzały. Kałachy mają cholernie wielki rozrzut. Na dalsze odległości nie warto strzelać ciągle, ponieważ prócz pierwszych 2-3 kul reszta pójdzie nad głową wroga. Kałachy, jak wspominałem, mają dużą moc, dlatego są zabójcze na bliskie odległości. Najczęściej gdy spotka się M4 i AK (blisko), to AK wygrywa pojedynek, ponieważ na zabicie wroga wystarczą my 3 strzały w kamizelkę (2 bez). M4 potrzebuje więcej.

Teraz napisze o poradach dotyczących zwykłego grania.

Po pierwsze warto znać mapy, żeby się orientować, gdzie się jest, gdzie można iść, i co najważniejsze, gdzie może czaić lub wyskoczyć nam zza rogu wróg.

Wyskakiwanie.

Czasami jesteśmy pewni, że za rogiem jest jakiś wróg. Nasz przeciwnik kampi i nie zamierza wyjść nam na przeciw. Co robimy? Bierzmy pistolet i wyskakujemy z za rogu o razu kucając przy lodowaniu. Lecąc staramy się namierzyć przeciwnika i już do niego strzelać. Pytanie: po co to wszystko? Niektórzy kampiący ustawiają swój celownik zaraz koło krawędzi rogu czekając aż się z niego tylko wychylimy. Nie będę tu wielce o tym pisał, ponieważ jest ten trik ogólnie znany. Wielu nie daje się na niego nabrać ale czasami potrafi pomóc. Mi pomógł.

Punkty wejścia/wyjścia.

Takimi punktami są okna, drzwi, bramy. Chciałbym tu powiedzieć nieco o drzwiach. Wiele z nich skrzypi dając info wrogowi o naszym aktualnym położeniu. Gdy przeciwnik obstawia takie drzwi najczęściej zanim nas zobaczy już zaczyna strzelać i mu się udaje nas zabić. Jak temu przeciwdziałać? Dobrze jest podejść cichaczem do drzwi, szturchnąć je i natychmiast się oddalić do tyłu lub na bok za ścianę. Jeśli drzwi zostaną obsypane ołowiem wiemy ze jest za nimi wróg.
Podobnie może być z oknami: niektóre mają szyby/ kraty. Nie mam tu jakiś wielkich uwag ale trzeba również uważać na obstawiających je napastników. Unikajcie takich, które pokazują nam jakiś duży obszar mapy, ponieważ nas w oknie łatwo zauważyć.

Zmiana magazynku.

Strasznie wielu graczy popełnia następujący błąd: zauważają przeciwnika, wystrzeliwują od 3 do 6 kul zabijając go po czym automatycznie naciskają "r", aby zmienić magazynek. W tym po momencie pojawia się drugi koleś i bezczelnie nas zastrzelą (nie mamy szans). Zabijając wroga pamiętaj, że za nim może być jeszcze jeden, trzech, czterech a nawet cały oddział, dlatego usuwając przeciwnika zawsze odczekaj chwile w ciszy, ponieważ takich momentach bardzo często wyskakuje pojawia się kolejny. Jeśli nie jesteś pewien wycofaj się w bezpieczne miejsce w wykonaj przeładowanie.

Strzelanie.

Najważniejsze są zazwyczaj te pierwsze strzały, efekt zaskoczenia i refleks. Na dalekie odległości strzelaj malutkimi seriami (2 strzały - pauza - 2 strzały - pauza) a najlepiej szybko ale pojedynczo ("klik" "klik" "klik" klik"). Warto strzelać biegnąc jeśli chcemy być mniej narażeni na obrażenia (mamy wtedy jednak mniejszą celność). Wykorzystuj granice strzału do samego zera. Jeśli przeciwnik będąc przez nas ostrzeliwany zamierza się wycofać za róg strzelajmy również lekko w ściany (krawędzie) ponieważ kule mogą je przebić i zabij przeciwnika. Czasami w ten sposób możemy zabić wroga nawet go nie widząc (jeśli wiemy, że tam jest). Dotyczy to nie tylko krawędzi ścian, ale i także drzwi, jakiś cienkich warstw. Strzały przez ściany i inne przeszkody zadają mniej obrażeń, niż te, które dotrą do celu wprost. Dobrą poradą odnośnie strzelania jest także to, iż należy strzelać a zarazem kryć się: jesteś za skrzynką, wychylasz się, zauważasz wroga oddajesz 2-3 strzały, chowasz się (teraz wiesz gdzie jest twój cel: za inna skrzynka, ścianą, oknem itp.), znowu się wychylasz, kilka strzałów i chowasz. Co ci daję daje strzelanie? Jej plus polega na tym, że wiedząc gdzie jest cel ustawiasz odpowiednio celowniki potem zależy już tylko od twojego refleksu to czy go zabijesz.

Poruszanie i skradanie.

Kiedy biec, a kiedy iść powoli czy kucając? Nigdy nie skradaj się przy jakiejś większej rozpierduchy bo nie ma to sensu. Skradaj się gdy podejrzewasz gdzie jest przeciwnik czy kiedy podchodzisz do bomby by ją rozbroić/podłożyć. Skradanie się jest elementem wyczucia, trzeba to po prostu wiedzieć. Warto zaznaczyć, iż można wchodząc po drabinie nie hałasując (trzeba wcisnąć "Ctrl").

Copyright @ Grajkownia.com

Użytkownik ~Karol^Ak47 edytował ten post 21:46:32 - 06.05.2010

PolP

Poeta

• Grajek
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 787 postów
  • Gadu-Gadu:
  • SkypeMój stan
  • SkądBydgoszcz
Najs, leci plus

KIVKA W KIXACH durex WIXA

a.k.a zordonooooo

• Grajek
  • PipPipPipPip
  • 147 postów
Tłumik zmniejsza recoil, a nie go powiększa :P. Łap plusa, za inicjatywę.

Aik

Jego Wysokość przez Wielkość

• Super Grajek
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2801 postów
  • SkądSosnowiec
yyyy słyszałem obie teorie i z praktyki jestem bliższy tej że tłumik zwiększa, ale jest to na tyle niezauważalne że szkoda się o to spierać

kromka

Mistrz Ciętej Riposty

• Grajek
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 476 postów
  • SkądJasło
Moim zdaniem zwiększa troche ale ja i tak non stop z tłumikiem biegam :P:D
Dołączona grafika

KIVKA W KIXACH durex WIXA

a.k.a zordonooooo

• Grajek
  • PipPipPipPip
  • 147 postów
Ano, nie doczytałem - faktycznie, w biegu lepiej strzelać bez tłumika. Właśnie, Owen - mógł byś poprawić słowo tłumnik na tłumik :s. W sumie, to początkującym na pewno ten poradnik pomoże. Ale ogarniętym osobą, które grają nawet po pięć miesięcy - raczej już nie. GJ.

Użytkownik durex ? edytował ten post 08:56:17 - 08.04.2010

Owen

Hajt

• Grajek
  • PipPipPipPipPip
  • 202 postów
Jakbym mógł edytować, to bym zmienił:)

Mokka4

Hajt

• Admin FFA
  • PipPipPipPipPip
  • 219 postów
  • SkądBydgoszcz
http://www.wiaderko....radnik,896.html czy to nie ten sam?

Gus

Bywalec

• Grajek
  • PipPipPip
  • 82 postów
  • Gadu-Gadu:
Ładne. Przyda się nowicjuszom.

Użytkownik Gus edytował ten post 13:10:56 - 08.04.2010

Dołączona grafika

Owen

Hajt

• Grajek
  • PipPipPipPipPip
  • 202 postów
Mokka po 1. ten link, co dodałeś nie działa.
Po 2. Nie skopiowałem tego poradnika z żadnego forum.

+matius

Sierotka Marysia

• Grajek
  • PipPipPipPip
  • 102 postów

Wyświetl postUżytkownik Owen dnia 17:11:13 - 08.04.2010 napisał

Mokka po 1. ten link, co dodałeś nie działa.
Po 2. Nie skopiowałem tego poradnika z żadnego forum.

działa ten link ale forum go żle sformatowało:
http://www.wiaderko.com/cs-1.6/poradniki-cs/jak-dobrze-grac-w-counter-strike-poradnik,896.html 

a źródło tego poradnika to:
http://www.bielanskiteam.fora.pl/poradnik,13/cs-porady,15.html

~Karol

Karol aKa Garnek ;|

• Super Grajek
  • 3685 postów
  • SkądWietrzno [Krosno]
Poprawiłem parę błędów stylistycznych i ortograficznych. Masz "+".
Jego kariera dobiegła końca. Nie gra już w CSa, a raz na rok wchodzi na forum.

DrAgo

Smoku aKa szczelec wyborowy.

• Grajek
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 457 postów
  • Gadu-Gadu:
  • SkądDębica
Panowie za nim zacząłem grać w cs naoglądałem i naczytałem się w pi... tego ale to jest NIC liczy się własne doświadczenie i własne "taktyki"
Dołączona grafika
Lifes is brutal and full of zasadzkas !

Aik

Jego Wysokość przez Wielkość

• Super Grajek
  • 2801 postów
  • SkądSosnowiec
no właśnie podsumowując, takie coś warto przeczytać ale nie liczyć na cud w stylu zaraz będę pro, żeby być dobrym trzeba znaleźć serwer z dobrymi ludźmi (ponoć Death match jest dobry do ćwiczenia) no i na początku będziemy dostawać po dupie, ale z czasem po obserwacjach innych, własnych eksperymentach zacznie się gra, innej drogi nie ma dlatego nie warto się zniechęcać

Użytkownik Aik edytował ten post 12:17:51 - 11.04.2010

MaTT

Pan Poseł

• Super Grajek
  • 1895 postów
  • Gadu-Gadu:
  • SkądOlsztyn <3
Dobry poradnik dla początkujących, "+" :D

Pomogłem Ci?
Jeżeli tak, możesz się odwdzięczyć klikając na Dołączona grafika w prawym dolnym rogu.

Kontakt :

Gadu-Gadu - 7126810
STEAM
- Gwiazda666

Profil STEAM :

Dołączona grafika

Medale :