Dziś postanowiłem opisać przydatne komendy gracza po których dowiadujemy się o pewnych funkcjach, możliwościach czy też informacjach, a które wpisujemy w say. Są to komendy amx, co oznacza iż na serwerze bez amx'a, ich nie będziemy mogli użyć. A oto i one:
/hp - Jest to funkcja ukazująca nam ilość hp, którą zostawiliśmy naszemu przeciwnikowi w ostatnim starciu. Radze czasem jej nie używać, aby nie dostać zawału serca po zobaczeniu iż naszemu przeciwnikowi zostało 1hp
/me - Komenda podobna do tej poprzedniej. Różnica jest taka, iż gdy wpiszemy ją ukazuje nam się liczba zadanych obrażeń w rundzie. Niektórzy używają tej komendy jako pomoc w zabijaniu. Jak? Bardzo prosto... Gdy nie mają pewności iż ich przeciwnik jest (np. za skrzynką) postrzelają trochę w nią, bądź rzucą granat, i wpiszą komendę. Jeżeli wyświetlą się zadane obrażenia, to znaczy iż przeciwnik był za tą skrzynką.
/rank - Jak sama nazwa wskazuje jest to ranking, w którym dowiadujemy się którzy jesteśmy na serwerze. Dodatkowo pokazuje nam liczbę zabitych osobników, liczbę trafień i kilka takich małych drobnostek. Jednak, aby poznać szerszą tablicę statystyk, należy wpisać inną komendę którą przedstawię Wam za moment.
/rankstats - Wspomniana przeze mnie komenda. Ujawnia nam ona aktualne statystyki na serwerze. W skrócie mówiąc możemy się dowiedzieć o liczbie zabić/trafień, aktualnym rankingu, ile razy wycelowaliśmy brzuch, głowę, ramiona itd.
/report - Ta komenda natomiast informuje naszych kolegów z drużyny co aktualnie posiadamy, tzn. jaka mamy broń, ile amunicji, ile życia (hp) oraz ile kamizelki. Wszystko to pojawia się oczywiście na say_team.
/stats - Bardzo ciekawa komenda, bardziej rozszerzona od tabeli statystyk na serwerze (TAB). Chodzi mi tutaj iż możemy się dowiedzieć o danym graczu więcej, niż po wciśnięciu klawisza "TAB". W skrócie mówiąc, dowiemy się wtedy z czego dany gracz zabijał, z czego został zabity itp.
/top15 - Czyli najlepsi z najlepszych. Ukazuje nam się tabela z 15 najlepszymi graczami serwera. Czasem warto śledzić ściganie najlepszych, o lepsze pozycje.
nextmap - Ta komenda informuje nas jaka będzie kolejna mapa.
timeleft - Czyli ile pozostało do końca mapy.
Copyright @ Grajkownia.com
Użytkownik ~Karol^Ak47 edytował ten post 21:30:45 - 06.05.2010

Do góry