FPS (Frames Per Second, czyli klatki na sekundę) - wartość FPS określa nam szybkość generowania animacji. Im jest ona wyższa, tym lepiej. Aby animacja była płynna i nie wyglądała jak pokaz slajdów musimy mieć przynajmniej 30 FPS (klatek na sekundę) i nie może spadać poniżej, ponieważ oko ludzkie dostrzega średnio około 25-30 fps. W Counter-Strike 1.6 obraz jest płynny powyżej stałych 40fps, lecz niestety ta wartość nie zapewnia nam do końca komfortowej gry, gdyż w silniku HL1 na którym bazuje CS 1.6 przy wartościach poniżej 60 fps, w czasie strzelania z broni automatycznych takich jak Ak47 lub m4a1 celownik znacznie wolniej się kurczy co zwiększa rozrzut i utrudnia nam celowanie. Przy wartościach powyżej 100 fps natomiast nasza postać zaczyna chodzić wolniej, dlatego zalecaną wartością FPS dla graczy CS'a zapewniającą w pełni komfortową i płynną grę jest 70-100 FPS.
A więc najpierw klikamy PPM na Pulpit, następnie wybieramy Właściwości, później Ustawienia, potem Zaawansowane i wybieramy zakładkę GeForce (Twój typ karty, np GeForce 6600).
Następnie szukamy Ustawień Open GL i ustawiamy Synchronizację Pionową na zawsze wyłączoną.
SS:
fps.jpg 233,49 KB
7 Ilość pobrańNa mojej karcie graficznej miałem na rozdzielczości 1240x1024 fps_max 60, a spadało do 20. Teraz moje FPS'y są w granicach 70-100. Według mnie gra chodzi płynniej oraz lepiej się gra.
Copyright @ Grajkownia.com
Użytkownik ~Karol edytował ten post 17:08:04 - 10.01.2011

Do góry