Całkiem niedawno nie wiedziałam nawet o jego istnieniu, a te wiadomości które pozyskałam dały mi bardzo dużo do zrozumienia. I chciała bym się tymi o to właśnie wiadomościami podzielić również z Wami. No więc zaczynajmy.
Interp - tajemnicza komenda, znana mi od niedawna i dla niektórych bardzo tajemnicza.
Zdarzyło Ci się kiedyś, że grając spokojnie na serwerze ktoś zaczął rzucać obelgami i "pluć" się o interp? Zapewne tak ! Mogę się założyć, że za pierwszym razem nie wiedziałeś co to jest, a może i nadal nie wiesz. Ten artykuł pisze dla tych, którzy chcą dowiedzieć się co to za dziwne "zjawisko".
Można spojrzeć na ten film:
Dziwne, nieprawdaż ?
Otóż interp są to hitboxy (ang. hit - uderzać, bić ; box - pudełko, pole) czyli tłumacząc na język polski po prostu "pole uderzeń", a w języku CS'a miejsca, w które celujesz widząc przeciwnika.
Ciało, a dokładniej postacie które widzimy w CS'ie to nic innego jak modele. Są one 3D. Na te "figurki" nałożone są z każdej strony kratki (coś jak południki i równoleżniki otaczające globus). Każdej takiej kratce przypisana jest wartość obrażeń. Właśnie te kratki powodują ze strzelając w głowę zadajemy większą ilość obrażeń niż , np. w nogę.
Cała zabawa polega na ustawieniach w configu naszego interpu. Te hitboxy nie muszą dokładnie przylegać do modelu, przez co np. : celując obok głowy przeciwnika możemy spowodować, że i tak zostanie on zabity "HS'em" (doskonale widać to na filmiku) Wielu graczy, szczególnie tych bardziej doświadczonych zwraca na to uwagę.
Nasz interp możemy zmienić w konsoli (~ ) gry, bądź w configu.
Komenda brzmi:
ex_interp "xxx"*
* w miejsce "x" możemy podstawić oczywiście dowolnie liczby, jednak najtrafniejszymi są: od 0.01 do 0.05. Na interp może składać się wiele innych parametrów, których jednak nie będę opisywała.
Podsumowując:
Jeśli od początku grałeś zawsze na "firmowych" ustawieniach Cs'a zmiana interpu może okazać się niekorzystna w grze, przynajmniej z początku. Jednak po paru dniach przyzwyczaisz się, a nawet będzie Ci się wydawało, że celniej strzelasz. Poza tym inni gracze nie będą już się ciebie czepiać i będziesz przygotowany na przyszłe klanówki bądź inne rozgrywki TP które się rozgrywa właśnie z interpem 0.01 .
"Otóż interp są to hitboxy":
Oj nie interp (interpolacja) - jest to jakby aproksymacja funkcji, która najlepiej odwzorowuje zachowanie obiektu.
W polskim języku:
Czym dłuższy interp tzn. większy - tym więcej klatek jest obliczanych na komputerze klienta, a nie branych bezpośrednio z ramek przesyłanych przez serwer.
Dlatego też ex_interp powinien być ustawiony na "1/cl_updaterate":
cl_updaterate - ilość żądanych klatek od serwera.
cl_cmdrate - ilość klatek wysyłanych do serwera na sekundę.
Z tym, że polskie łącza nie są wspaniale i przy ustawianiu interpu powinien być brany pod uwagę również ping.
Do pingu "40" gram na:
rate 25000 ( ilość pobieranych danych ),
cl_rate 20000 ( ilość wysyłanych danych ),
cl_updaterate 101 ( ilość pobieranych klatek ),
cl_cmdrate 101 ( ilość wysyłanych klatek ),
ex_interp 0.009 ( tłumaczyłam powyżej ).
---------------------------------------------------------------------------------------
Natomiast przy wyższym pingu (do 90 ) nie ma sensu gra już w zmienionym kodzie netowym 1.6:
rate 20000
cl_rate 9999
cl_updaterate 80
cl_cmdrate 80
ex_interp 0.02
A no i na koniec: jeśli nie masz maksymalnej ilości klatek to nie ustawiaj sobie na 101 cl_updaterate
i cl_cmdrate, bo nie ma to sensu (bo Twój komputer nie przetworzy ich).
Lepiej zmniejsz sobie:
Fps_max i fps_modem na wartości maksymalne takie, aby Ci nie spadały w akcji klatki i takie też ustaw updaterate i cmdrate.
Polecam też ten film, który nie jako wyjaśni więcej spraw związanych z interpem:
Dla mnie dzięki tym informacjom jest o wiele bardziej zrozumiale cale granie :D
PS. Każdy gra na jakim mu się podoba interpie, a ja osobiście nie uważam, aby było to coś złego granie na interpie 0.1 czy też odwrotnie 0.01 :D
Copyright @ Grajkownia.com
Użytkownik ~Karol edytował ten post 19:19:20 - 05.01.2011

Gość_Azuki_*
Do góry