Skocz do zawartości

Nazwa serwera cs IP Status Sloty Host Połącz
Serwer CS 1.6 FFA 193.33.177.19:27076 Serwer CS 1.6 Non Steam FFA 26 Pukawka Serwer CS 1.6 FFA
Serwer CS 1.6 ZOMBIE MOD 31.186.83.163:27226 Serwer CS 1.6 Non Steam ZOMBIE MOD 26 Pukawka Serwer CS 1.6 ZOMBIE MOD
Serwer CS 1.6 DIABLO MOD 193.33.177.12:27121 Serwer CS 1.6 Non Steam DIABLO MOD 23 Pukawka Serwer CS 1.6 DIABLO MOD
Serwer CS 1.6 GUNGAME 193.33.177.34:27081 Serwer CS 1.6 Non Steam GUNGAME 18 Pukawka Serwer CS 1.6 GUNGAME
Dołączona grafika

Grajkownia wita!

Witaj na Grajkownia.com - najlepsze serwery cs 1.6

Nie będziemy Cię ściemniać superlatywami czy obietnicami abyś tylko się zarejestrował, zamiast tego dostaniesz suche fakty:
  • Istniejemy ponad 3 lata. Mamy swoje tradycje oraz ugruntowaną pozycję, dzięki czemu masz pewność, że każda minuta, która poświecisz na Grajkowni nie zostanie zmarnowana 'upadkiem' sieci.
  • Posiadamy klimatyczne serwery cs 1.6, bazę ponad 1200 pluginów, modów i poradników do których otrzymasz pełny dostęp po rejestracji.
  • Rejestracja zajmie Ci maksymalnie 12 sekund. (sprawdzone!)
Jeśli to Cię nie przekonuje to zapoznaj się z opiniami innych użytkowników Grajkowni, które znajdziesz w TYM dziale.
Guest Message by DevFuse

[Poradnik] Co to jest interp?

- - - - -

• Nie możesz odpowiedzieć
26 odpowiedzi w tym temacie

Gość_Azuki_*

• Goście
Poradnik to może nie jest, lecz raczej wyjaśnienie "fizyczności i działania" interpu w CS'ie.

Całkiem niedawno nie wiedziałam nawet o jego istnieniu, a te wiadomości które pozyskałam dały mi bardzo dużo do zrozumienia. I chciała bym się tymi o to właśnie wiadomościami podzielić również z Wami. No więc zaczynajmy.

Interp - tajemnicza komenda, znana mi od niedawna i dla niektórych bardzo tajemnicza.

Zdarzyło Ci się kiedyś, że grając spokojnie na serwerze ktoś zaczął rzucać obelgami i "pluć" się o interp? Zapewne tak ! Mogę się założyć, że za pierwszym razem nie wiedziałeś co to jest, a może i nadal nie wiesz. Ten artykuł pisze dla tych, którzy chcą dowiedzieć się co to za dziwne "zjawisko".

Można spojrzeć na ten film:

Dziwne, nieprawdaż ?
Otóż interp są to hitboxy (ang. hit - uderzać, bić ; box - pudełko, pole) czyli tłumacząc na język polski po prostu "pole uderzeń", a w języku CS'a miejsca, w które celujesz widząc przeciwnika.

Ciało, a dokładniej postacie które widzimy w CS'ie to nic innego jak modele. Są one 3D. Na te "figurki" nałożone są z każdej strony kratki (coś jak południki i równoleżniki otaczające globus). Każdej takiej kratce przypisana jest wartość obrażeń. Właśnie te kratki powodują ze strzelając w głowę zadajemy większą ilość obrażeń niż , np. w nogę.

Cała zabawa polega na ustawieniach w configu naszego interpu. Te hitboxy nie muszą dokładnie przylegać do modelu, przez co np. : celując obok głowy przeciwnika możemy spowodować, że i tak zostanie on zabity "HS'em" (doskonale widać to na filmiku) Wielu graczy, szczególnie tych bardziej doświadczonych zwraca na to uwagę.

Nasz interp możemy zmienić w konsoli (~ ) gry, bądź w configu.

Komenda brzmi:
ex_interp "xxx"*

* w miejsce "x" możemy podstawić oczywiście dowolnie liczby, jednak najtrafniejszymi są: od 0.01 do 0.05. Na interp może składać się wiele innych parametrów, których jednak nie będę opisywała.

Podsumowując:

Jeśli od początku grałeś zawsze na "firmowych" ustawieniach Cs'a zmiana interpu może okazać się niekorzystna w grze, przynajmniej z początku. Jednak po paru dniach przyzwyczaisz się, a nawet będzie Ci się wydawało, że celniej strzelasz. Poza tym inni gracze nie będą już się ciebie czepiać i będziesz przygotowany na przyszłe klanówki bądź inne rozgrywki TP które się rozgrywa właśnie z interpem 0.01 .

"Otóż interp są to hitboxy":

Oj nie interp (interpolacja) - jest to jakby aproksymacja funkcji, która najlepiej odwzorowuje zachowanie obiektu.

W polskim języku:

Czym dłuższy interp tzn. większy - tym więcej klatek jest obliczanych na komputerze klienta, a nie branych bezpośrednio z ramek przesyłanych przez serwer.

Dlatego też ex_interp powinien być ustawiony na "1/cl_updaterate":

cl_updaterate - ilość żądanych klatek od serwera.
cl_cmdrate - ilość klatek wysyłanych do serwera na sekundę.

Z tym, że polskie łącza nie są wspaniale i przy ustawianiu interpu powinien być brany pod uwagę również ping.

Do pingu "40" gram na:

rate 25000 ( ilość pobieranych danych ),
cl_rate 20000 ( ilość wysyłanych danych ),
cl_updaterate 101 ( ilość pobieranych klatek ),
cl_cmdrate 101 ( ilość wysyłanych klatek ),
ex_interp 0.009 ( tłumaczyłam powyżej ).

---------------------------------------------------------------------------------------

Natomiast przy wyższym pingu (do 90 ) nie ma sensu gra już w zmienionym kodzie netowym 1.6:

rate 20000
cl_rate 9999
cl_updaterate 80
cl_cmdrate 80
ex_interp 0.02

A no i na koniec: jeśli nie masz maksymalnej ilości klatek to nie ustawiaj sobie na 101 cl_updaterate
i cl_cmdrate, bo nie ma to sensu (bo Twój komputer nie przetworzy ich).

Lepiej zmniejsz sobie:

Fps_max i fps_modem na wartości maksymalne takie, aby Ci nie spadały w akcji klatki i takie też ustaw updaterate i cmdrate.

Polecam też ten film, który nie jako wyjaśni więcej spraw związanych z interpem:

Dla mnie dzięki tym informacjom jest o wiele bardziej zrozumiale cale granie :D

PS. Każdy gra na jakim mu się podoba interpie, a ja osobiście nie uważam, aby było to coś złego granie na interpie 0.1 czy też odwrotnie 0.01 :D

Copyright @ Grajkownia.com

Użytkownik ~Karol edytował ten post 19:19:20 - 05.01.2011

przemuś

Klocek

• Super Grajek
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1355 postów
  • Gadu-Gadu:
  • SkądKatowice
E tam cale sciagniete xd.

Aik

Jego Wysokość przez Wielkość

• Super Grajek
  • 2801 postów
  • SkądSosnowiec
hmm no wszystko spoko ja od siebie dodam że u mnie jest różnica pomiędzy 0.1 a 0.01, ponieważ na 0.1 gra ślicznie ładnie chodzi (płynnie), natomiast gdy ustawie 0.01 to postacie zaczynają skakać (widać brak płynności), kiedyś już ktoś mi to tłumaczył że masz złe rate ustawione czy coś, ale rzeczywistość jest taka że wszystko mam na maxa 0 loss 0 choke, także jak mi ktoś zwraca uwagę żebym zmienił to zwykle go olewam bo wole jak wszystko ładnie chodzi, a nie bawić się w zgadywankę gdzie akurat model skoczy....

dlatego moim zdaniem każdy gra na jakim lubi...

Gość_Azuki_*

• Goście
dokaldnie tak samo mam :]
4Tee - napisalam ze to nie poradnik tylko wiadomosc ktore maja wam usiwadomic co i jak. Zrodlo napisane jest;] niczego sobie nie przypipsuje ^^ pozdro

Michail Kalasznikow

Grajkowy Maniak

• Grajek
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 654 postów
  • Gadu-Gadu:
  • SkądGdynia
To wszystko zależy tylko i wyłącznie od internetu..tak jak kolega wyżej napisał że na 0.1 ma płynnie a na 0.01 mu haczy , ja mam np na odwrót..ale ludzie mający UPC muszą grać z 0.1 i oto cała filozofia tego wszystkiego...Głupią rzeczą jest to że modyfikujecie cfg...kompletna bzdura..jeśli za pierwszym razem odpalicie CS to cfg automatycznie dobiera wartości i na takich powinniście grać.

Romeo

Nawijacz

• Grajek
  • PipPip
  • 26 postów
To jest nic innego jak szybkość odświeżania postaci (modeli). Jeśli ktoś biegnie to przy mniejszym internie możemy dokładniej zobaczyć aktualne położenie modelu.
Jeśli przykładowo mapę podzielić na malutkie krateczki to przy interpie 0,1 postać poruszała by się co 10 kratek. Przy 0.01 co 1. Oczywiście pokonana odległość była by taka sama. 
Ustawienia interna zależne są od ustawień naszego łączą.
Wpisując ex_interp 0 wartość wyliczy się sama.

Fakt że inni marudzą o nasze interny wynika tylko i wyłącznie z tego że ludzie mają różne wartości. Jeśli wszyscy by grali na 0.1 problemu by nie było.

Gość_Azuki_*

• Goście
No ja mialam tak ze mecenas plakal ze mam interp z ......
no wiec sie spytalam co mam wpisac , on mi wszystko napisal , ja wpisalam i co
cielo sie jak cholera - a on do mnie ze da sie przyzwyczaic .. do czego? pytam
do  tego ze ludzie co 1m widze jak ktos sie przesowa czy to ze jak oni we mnie celuja to widze to z opóźnieniem ??

Aik

• Super Grajek
  • 2801 postów
  • SkądSosnowiec
albo jak się wyceluje head i się okazuje że on właśnie w bok przeskoczył, a na płynnym się śledzi normalnie

Mecenas

Bywalec

• Grajek
  • PipPipPip
  • 58 postów

Cytat

No ja mialam tak ze mecenas plakal ze mam interp z ......
no wiec sie spytalam co mam wpisac , on mi wszystko napisal , ja wpisalam i co
cielo sie jak cholera - a on do mnie ze da sie przyzwyczaic .. do czego? pytam
do  tego ze ludzie co 1m widze jak ktos sie przesowa czy to ze jak oni we mnie celuja to widze to z opóźnieniem ??

bo trafic Cie nie można....

Gość_Azuki_*

• Goście
to juz nie moja wina :D

Mecenas

Bywalec

• Grajek
  • PipPipPip
  • 58 postów
haha  a no nie Twojego Interpu

Gość_Azuki_*

• Goście
raczej twoich umiejetnosci :]
jakos nikt inny sie nie skarzy ze nie moze we mnie trafic :D tylko ty xD a to jest SLABE !;)

Aik

• Super Grajek
  • 2801 postów
  • SkądSosnowiec
hmm a takie pytanie do Azuki nie było nic więcej na temat interpu na necie?? bo puki co twierdzenie że kogoś nie można trafić wygląda na teorię własną Mecenasa(+ewentualnie paru osó:D

znalazłem taką definicje

Cytat

Witam, chciałbym aby ktoś mądry wypowiedział się na temat interp'u czyli interpolacji w cs 1.6. Wiele razy słyszałem i pewnie wy wszyscy słyszeliście okrzyki typu "ustaw sobie interp bocie" ale zapytani co ten interp robi milczeli jak zaklęci. Otóż jak dla mnie czy ktoś gra z interpem 0.01 lub 0.1 to jego własna prywatna sprawa i nie tyczy się osób po drugiej stronie kabla. Ponieważ interpolacja w grafice komputerowej to częstotliwość z jaką gra oblicza położenie pixela na podstawie jego poprzednich wartości tak aby on był jak najlepiej dopasowany optycznie do renderowanego obrazu. A co tyczy się rozgrywki w cs interp oblicza położenia modelu a co za tym idzie hitboxa nałożonego na niego więc ustawienie ex_interp 0.1 odświeża położenie co 100ms ex_interp 0.01 co 10ms. Więc jak dla mnie nie ma znaczenia jaki ma druga osoba ustawiony interp liczy się tylko jaki my mamy ustawiony. Już bardziej liczą się ilość danych wysyłanych przez nas do serwera niż ten osławiony interp.

z tej definicji znów wynika, że to bajki z tym że kogoś nie można trafić jak ma inny interp, ponieważ interp wpływa tylko na kompa A, a na kompy przeciwników nie ma wpływu

tutaj jeszcze jeden cytat

Cytat

Oglądaliście może kiedyś taki program na discovery chanel "Pogromcy Mitów" chce po prostu obalić mit że interp gracza A który jest ustawiony na 0.1 ma jakikolwiek oddziaływanie na gracza B który ma ustawiony interp 0.01 i myśli że jest pro elo cool i młodzieżowy i drze mordę jak nie może trafić w przeciwnika bo brak mu skilla tłumacząc że gracz A ma zły interp.

Konkrety:
1. komendą ex_interp ustalamy częstotliwość interpolacji w ms (max to 0.1 min to 0.01)
2. Interpolacja w grafice komputerowej jest to:
tworzenie z pewną częstotliwością nowego pixela na podstawie pixeli poprzednich tak aby był on jak najlepiej dopasowany optycznie do renderowanego obrazu. Czyli w efekcie interpolacji otrzymujemy płynniejsze renderowanie sceny, czyli pozbywamy się zauważalnego klatkowania.
3. po ustaleniu częstotliwości interpolacji w CS 1.6 z standardowego 0.1 na 0.01 położenie nowych pixeli będzie obliczane co 10ms a nie co 100ms
4. w efekcie czego będziemy mieć dokładniejsze informacje o dokładnym położeniu obiektu na mapie czyli tu modelu oponenta a co za tym idzie dokładniejsze położenie hitbox'a nałożonego na ów model

Pytanie głownie do wszystkich graczy którzy mówią innym "zmień interp" i nie tylko:
W jaki sposób gracz A z ustawionym interpem na 0.1 ma wpływ na płynność rozgrywki na komputerze gracza B z interpem 0.01?

oczywiście żadnej sensownej wypowiedzi nie ma,

dla tych którzy chcą się wgryźć w temat taka stronka http://www.dathox.un...nterpolacje.htm

co do trafiania

Cytat

strzelasz 2m za modelem a server widzi to inaczej
strzelasz w kolesia caly magazynek i nie trafiasz, wiesz czemu? bo server widzi to inaczej i jak trudno to zrozumiec? nie wazne co ty widzisz ! nie wazne czy grasz w 600/800 czy 15100900... czy masz interp czy go nie uzywasz , wszystko zależy od servera i to on decyduje kto trafil a kto nie

czemu ciężko sie gra na lagach ? bo jest duża różnica miedzy tym co jest na serwerze a tym co ty widzisz , kolesie drgaja skacza podksakuja i do tego służy interp żeby nie było skoków tylko płynne przejścia .
dla tego dzieci neo którzy maja interp 0.01 płaczą bo im słabo wygładza i modele przeskakują. jasne?

Veru

Daj minusa!

• Admin GunGame
  • 1543 postów
  • Gadu-Gadu:
Interp odpowiada za płynność gry, a za to, czy trafiasz, czy nie, to rate i pingi ;P

Gość_Azuki_*

• Goście
czyli co z tego wynika?:> Interp nie  ma wplywu na to czy Mecenas we mnie trafi czy nie?:>

Aik

• Super Grajek
  • 2801 postów
  • SkądSosnowiec
krótko mówiąc nie, ponieważ żadne poparte faktami argumenty przemawiające za tym nie zostały przedstawione, to prędzej jego interp ma wpływ na jego celność (wynika to z wszystkich materiałów jakie znalazłem)

DeadMau5

Nawijacz

• Grajek
  • PipPip
  • 22 postów
;D Poradnik spoko :P tylko czytajac go o 5:30 nic nie zrozumialem  :-X jutro wypróbuje :P  ;)
Pozdrowienia dla wszystkich graczy grajkowni :D) :*

AluQarD

Sierotka Marysia

• Grajek
  • PipPipPipPip
  • 134 postów
Kiedys naczytalem sie na temat tego... shitu interpu :D
Niestety Mecenas ma prawo powiedziec ze masz zly interp i nie mozna w ciebie trafic :P Jesli masz oczywiscie 0.1 wplywa to na czas chyba odswierzania - wolniej odswierza a zarazem internet nie jest tak obciazony i nie masz lagow... interp na ktorym "mozna" grac to 0.01 - 0.03 taka wartos jest hm... nazucona przez wszystkie ligi i gracze zadno toleruja tzw. interpowcow.

TIFF

Mistrz Ciętej Riposty

• Grajek
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 499 postów
  • SkądEłk
ja gram na 0.05 i taki interp cs ustawił sam po wpisaniu gołej komendy ex_interp  bez wpisywania wartości

TriBal

Rżnę bo lubię deseczki

• Admin FFA
  • Others: Admin GunGame
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów
  • Skądwiesz, że lubię lizać?
Sama komenda nie ustawisz interpu... Sama komenda wyswietli ci tylko jego aktualna wartosc ale go nie ustawi :D

Przetestowalem to 100 razy na roznych komputerach i na kazdym efekt byl taki sam - wpisana komenda wyswietla aktualna wartosc a nie ustala ja sama. Pewnie zaraz powiesz, ze sie myle ale sprawdz sam.

Poza tym, powiedz mi jak sama komenda mialaby ci ustawic ten interp jesli nie podales absolutnie zadnej wartosci?